Webbhotell guide
CMS webbhotell
Webbhotell awards

VPS

VPS står för Virtual Private Server – Virtuell Privat Server. Det fungerar på ungefär samma sätt som en riktig dedikerad server, med skillnaden att servern är uppdelad i ett antal delar (VPS:er) där varje del är oberoende av varandra. Varje VPS på servern kan köra sitt eget operativsystem och påverkas inte av de andra.

VPS bör ses som ett steg mellan vanliga webbhotell-konton och dedikerade servrar. För webbsajter som vuxit ur webbhotellet men inte vill kosta på en dedikerad server, är VPS ett bra val. VPS:er är även väldigt flexibla och det går att börja med ganska snålt tilltagna resurser för att sedan låta den växa efter hand som webbsajten växer. Det går att koppla till mer minne och utrymme till en VPS, utan driftavbrott.


  • Ranking
  • Webbhotell
  • Pris
  • Betyg
  • Land

Nackdelen med VPS kan av vissa också ses som en fördel. Man har nämligen full kontroll över en hel server, ofta med någon variant av Linux som operativsystem, och det är därför mycket bra om man har någon erfarenhet av detta sen tidigare. Visserligen kan man ofta få en kontrollpanel att styra det mesta ifrån, men det rekommenderas ändå att man har, eller är villig att skaffa, grundläggande kunskaper i hur man sköter om en server.

VPS hosting är något som växer mer och mer och allt fler sajtägare väljer VPS som lösning för sin webbsajt.